sâmbătă, 9 februarie 2013

Dependenta de internet o problema

Internetul ne ofera chiar si posibitatea de a ne face cumparaturile online, ne ajuta astfel sa economisim timp. Da, internetul ne ajuta sa ne facem si o multime de cunostinte, dar la cat de util este internetul la un moment dat poate deveni si daunator, totul depinde de cum il utilizezi, de cat de mult timp iti petreci in fata calculatorului si in ce fel, pentru ce fel de activitati. Daca ati ajuns la punctul in care credeti ca ati devenit dependent de internet si ca pierdeti prea mult timp de multe ori aiurea, iata cateva sfaturi utile care te pot ajuta sa afli cum poti sa scapi de dependenta de internet.
1. Clarifica-ti daca esti cu adevat dependent de internet
Este important sa aflii daca intr-adevat estei dependent de internet. Determina cat de multi timp iti petreci pe internet dintr-o saptamana. Daca iti petreci in jur de 10 ore atunci nu inseamna ca esti cu adevat dependent de internet, dar daca navighezi pe internet mai mult de 30 de ore pe saptamana atunci te poti considera extrem de dependent de el. De mentionat ca pentru persoanele care lucreaza 8 ore pe zi in biroul lor la calculator, nu trebuie sa ia in calcul si aceste ore de munca.
2. Incearca sa vezi cum ai trai fara internet
Daca ai ajuns la acest pas, inseamna ca ai depasit cele 30 de ore de petrecut din timpul tau liber in fata calculatorului. Acum este momentul sa faci un test cu tine insuti. Stai pe spate si imagineaza-ti ca internetul nu ar exista. Simti ca nu ai putea trai fara internet, face internetul parte din viata ta? Daca nu ai mai sta la calculator ore intregi chiar asa crezi ca ai fii incomplet, poate chiar ai muri?
3. Planifica-ti fiecare ora din zi
Daca te-ai decis ca poti incerca sa reduci numarul de ore petrecute in fata calculatorului atunci trebuie sa incerci sa-ti planifici ziua.
Creaza-ti un program zilnic si incearca sa te tii de el. Dupa orele de servici alocati timp si pentru treburile casnice, uita-te la tv, citeste o carte, mergi la sala de sport sau fa o plimbare. Incearca sa lasi cat mai putin timp pentru internet.
4. Alegeti o zi din saptamana fara internet
Planifica-ti ca intr-o anumita zi sa nu deschizi deloc calculatorul cand ajungi acasa. Nu trebuie sa trisezi sa accesezi internetul de pe telefonul tau mobil. Pentru a-ti fi mai usor iesi din casa. Suna-ti prietenii si planifica o iesire in oras. Du-te la un mall, la o cina sau daca nu se poate asta, atunci fa acasa o baie relaxanta cu bule, odihneste-te.
5. Planifica-ti o mini vacanta
Daca nu reusesti sa aplicii pasii de mai sus, atunci da-ti o pauza, departe de locul de munca si fara calculator. Asigura-te ca unde mergi nu ai acces la internet. Poti incerca o vacanta in afara tarii, unde sa fii mai mult preocupat de a vizita locurile noi, deci ceva care sa-ti atraga atentia mai mult decat petrecerea timpului pe internet.
6. Dedica mai timp familiei si prietenilor
Pune in balanta ce este mai important pentru tine, familia, prietenii sau calculatorul. Daca respunsul este ca familia si prietenii, atunci imparte timpul liber in favoarea acestora. Este timpul sa te intalnesti mai des cu cei din familie si cu prietenii. Nu vorbi cu ei pe internet, lasa laptop-ul si intalneste-i pe cei dragi in viata reala.
Cam acestea ar fi cele cateva sfaturi pentru cei dependenti de calculator si internet.
Ai trecut si tu prin aceasta problema? Daca da, te rugam sa ne spui cum ai depasit acest moment? Ce ai facut tu in acest sens? Sfaturile tale ar putea fi de mare ajutor!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Ranking bloguluieddy.blogspot.ro por Alexa